Hur du lanserar en webbutbildning
på Smidigare.se

Den här guidens primära fokus är att hjälpa dig publicera, hantera och marknadsföra dina utbildningar på bästa sätt. För att säkerställa hög kvalité på plattformen så går vi igenom varje utbildning och instruktörens personliga sida innan utbildningen publiceras. Följer du den här guiden så kommer din utbildning vara uppe på nolltid. Om det är något som är otydligt i guiden så kan du alltid skriva till [email protected].

Den här guiden kommer gå igenom följande:

 • Hur du skapar ett professionellt konto och kopplar upp dig till stripe connect
 • Hur du skapar och publicerar webbutbildningar
 • Plattformens funktionalitet (för kursdeltagare)
 • Lansering och marknadsföringsstrategi
 • Ta hand om dina kursdeltagare på bästa sätt
 • Bonus: Hur du får gratis marknadsföring och hamnar högre upp i rankningen på Smidigare
🔑

Skapa ett professionellt konto

Vi kräver att instruktören publicerar ett professionellt konto så kursdeltagarna får en uppfattning av vem instruktören är och personens historia. Så att spendera tid på att göra din profil så lockande som möjligt är en av nycklarna till framgång som instruktör.
Här hittar du min användare, https://www.smidigare.se/anvandare/victor-blomberg

 • Skapa ett konto
  För att kunna publicera din utbildning på Smidigare så behöver du ha ett konto.
 • Ditt namn & introduktion
  Berätta vad du heter och introducera dig själv med 160 tecken. Var specifik i din introduktion. Välj dina ord klokt.
 • Biografi
  Skriv en biografi där du presenterar dig själv. Berätta om tidigare prestationer, anmärkningsvärda projekt som du är involverad i, men berätta framförallt om dina mål, drömmar och varför du valt att skapa webbutbildningar.
 • Sociala medier
  Lägg till de sociala medier du använder dig av. Har du en hemsida så får du gärna skriva med den också. Tänk bara på att du måste använda dig av https://www när du fyller i din hemsida. När du fyller i sociala medier rutorna så behöver du inte ta med något annat än användarnamnet.
  Ex: https://www.facebook.com/smidigare
 • Profilbild
  Ladda upp en bild på dig. Det är bra om profilbilden reflekterar temat på din utbildning. Exempelvis om din utbildning handlar om yoga så har du en profilbild i relevant miljö.
 • Omslagsbild
  När din utbildning blir publicerad så får du automatiskt utbildningens omslagsbild som omslagsbild för din profil.
 • Kontokort
  Koppla ditt kontokort till plattformen så att du enkelt kan köpa webbutbildningar du är intresserad av.
🔑

Koppla ditt konto till Stripe Connect

Vi använder oss av stripe som säker betalningslösning. Du behöver alltså registrera dig hos stripe för att kunna skapa en webbutbildning och få betalt. Utbetalningarna sker var 15e dag och du har full kontroll över alla intäkter och utbetalningar.

Stripe connect smidigare
 1. Logga in på Smidigare
 2. Klicka på cirkeln i högra hörnet > Instruktör kontrollpanel
 3. Menyn till vänster innehåller “Stripe Connect”, klicka där
 4. Klicka på rutan “Lägg till Stripe Connect”
 5. Fyll i dokumentet eller logga in om du redan har en användare
 6. När allt är klart så blir du tillbaka-kopplad till Smidigare automatiskt
 7. Klart, ditt konto är kopplat

Nu är ditt konto kopplat till Stripe Connect. Nu kan du logga in på ditt stripe konto och ha full kontroll över dina intäkter. Smidigare betalar ut dina intäkter var 15e dag och på ett rullande schema. Om du inte läst om fördelningen av intäkter så gör du det enkelt här.

Customers Stripes kunder
Kurs+visnings+exemplar+ +smidigare Exempel på hur en utbildning kan se ut

Hur du skapar och publicerar webbutbildningen

Det är helt gratis att publicera en webbutbildning på Smidigare. Vi har gjort avtalet mellan Smidigare och Instruktörerna transparent och angenämt. Du kan läsa hela avtalet här(Instruktör kontrollpanel > Avtal).
Det kan vara mycket jobb med att skapa en utbildning så vi på Smidigare har verkligen försökt göra det så enkelt som möjligt för instruktörer att ladda upp och publicera en webbutbildning. Skulle det vara några svårigheter så kan du alltid vända dig till den här guiden eller kontakta oss på [email protected]

 • Logga in på Smidigare
 • Klicka på cirkeln i högra hörnet > Skapa utbildning
 • Utbildningens namn
  Skriv vad din utbildning heter.
 • Underrubrik
  Beskriv vad din utbildning gör med 60 tecken. Var specifik och förklara värdet av utbildningen.
 • Beskrivning
  Beskriv noggrant vad din utbildning kommer ge för värde till användaren och varför den ska investera i din utbildningen.
 • Kategori
  Välj en kategori som är generell. Om ingen skulle passa kan du skapa en egen kategori väl inne i kontrollpanelen.
 • Video trailer
  Videon som berättar för dina potentiella studenter varför dem borde investera i din utbildning. När du väl laddar upp dina videos så är det väldigt viktigt att du kommer ihåg att spara. Det kan ta upp till tre timmar för utbildningen att komprimeras och laddas upp.
 • Prissättning
  Sätt ett pris som reflekterar värdet för utbildningen. Vi kräver att priset är över 50 kronor. När du lanserar kan du även välja att ha ett reducerat pris vilket vi rekommenderar för en produktiv start.
 • Avtal
  Gå in här och läs avtalet vi är stolta över.
🔑

Sektioner och avsnitt

En webbutbildning är uppbyggd av sektioner som i sin tur har flertal avsnitt för varje sektion. En sektions funktion är att sammansätta ett flertal liknande avsnitt under ett och samma tak.

 1. Skapa utbildning.
  Klicka här och följ stegen så är du på god väg.
 2. Skapa sektion (Instruktör kontrollpanel > "redigera" din utbildning)
  Du måste först skapa en sektion till utbildningen innan du kan börja skapa avsnitten. En sektion måste innehålla en titel och en beskrivning av vad sektionen kommer handla om. Vi rekommenderar att du lägger till en video för sektionen men det är inget som är obligatoriskt.
 3. Skapa avsnitt. (Instruktör kontrollpanel > "redigera" din utbildning)
  Vi rekommenderar att varje avsnitt är inom ett specifikt område och under 20 minuter. Det är bättre att dela upp webbutbildningen i mindre delar för enklare konsumtion. Varje avsnitt kräver en titel, beskrivning och video. Du kan även ladda upp en PDF fil för en mer interaktiv utbildning.
Ska%cc%88rmavbild+2017 11 17+kl.+14.23.59 Panelen som gör det möjligt för dig att skapa avsnitt och sektioner.

Placera dina sektioner och avsnitt i rätt ordning

Videon nedan visar hur du enkelt placerar dina avsnitt och sektioner i rätt ordning.

Plattformens funktionalitet (Kursdeltagare)

Smidigare är under ständig utveckling. Vi kommer under kommande månader att introducera funktionalitet som effektiviserar studerandet för kursdeltagarna. Vi kommer även introducera bättre kommunikationsmöjligheter mellan kursdeltagarna och instruktörerna. Om det är någon typ av funktionalitet du verkligen skulle vilja se på plattformen så får du gärna skriva in till [email protected].

 • Frågor
  Smidigare gör det oerhört enkelt för kursdeltagare att ställa frågor till instruktören. Instruktörens uppgift är att svara på alla inkommande frågor kursdeltagarna har. Vi på Smidigare tar detta på stort allvar och får ej missbrukas. Instruktören får ett mejl varje gång någon ställer en fråga på utbildningen så hen enkelt kan tillfredsställa kursdeltagarna.
 • Anteckningar
  Kursdeltagare kan skapa personliga anteckningar på webbutbildningar. Detta är en suverän funktion för att hålla minnet i takt under hela utbildningen. Instruktören har inte tillgång till dessa anteckningar.
 • Recensioner
  Kursdeltagarna har möjligheten att recensera webbutbildningar. Webbutbildningens genomsnittliga rankning avgör hur högt den kommer i sökningar och resultaten på plattformen. En webbutbildning med fantastiska recensioner och bra interaktion har möjligheten att bli “Rekommenderad”. Detta betyder att webbutbildningen syns högst upp på plattformen och blir även marknadsförd på sociala medier av Smidigare.
Smidigare utbildning

Lansering och marknadsföringsstrategi

Något som är viktigt att tänka på innan du publicerar din webbutbildning på Smidigare är en plan hur du ska marknadsföra dig. Smidigare kommer automatiskt ge din webbutbildning trafik men de utbildningar som presterar bäst har en egen strategi för att driva trafik.

Före lanseringen

Några veckor innan du lanserar din webbutbildning.

 • Plattformen
  Innan du lanserar din webbutbildning så är det bra om du tillbringar några dagar med att utforska plattformens funktionalitet. Kika även in andra instruktörers webbutbildningar och dess profil för inspiration.
 • Blogginlägg
  Det här steget boostar din rankning på plattformen mest av alla steg du kan göra. Skriv ett blogginlägg om din lansering av webbutbildningen där du beskriver hur Smidigare fungerar och länka till din webbutbildning. Skriv in till [email protected] och skriv med länken till ditt blogginlägg. Vi kommer manuellt att placera din webbutbildning högre upp på plattformen.
 • Mentorer, vänner & rådgivare
  De här personerna bör gå igenom hela din webbutbildning och ge konstruktiv feedback. När du väl är redo för lanseringen så hjälper de dig även med marknadsföring och supportar dig i din resa.
 • Mailadresser
  Det bästa du kan göra månader innan lanseringen av din webbutbildning är att samla på mailadresser. Har du en lista över personer som redan är intresserade av din webbutbildning så kan det ge dig en fantastisk start när du väl lanserar. PS: Vi kommer snart med funktionalitet som gör detta möjligt via plattformen.

Efter lanseringen

Timmarna / dagarna efter din webbutbildning har gått live på plattformen. Det här är den mest kritiska perioden under hela lanseringen.

 • Generella tips
  Berätta tydligt vad din utbildning handlar om.
 • Sociala Medier
  Använd sociala medier som en kanal för att driva trafik. Försök vara så aktiv som möjligt när dina potentiella kursdeltagare ställer frågor eller har kommentarer kring utbildningen. Använd “Video trailern” så användarna får en uppfattning av vad inlägget handlar om.
 • Live
  Det finns flera tjänster som gör det möjligt för dig att gå live. När du väl går live så försök ge så mycket värde som möjligt till dina tittare. Berätta hur denna investering kommer hjälpa dem gör X. Tjänster du kan använda dig av för att göra live video är Facebook Live, Instagram Live, Periscope och Twitch.
 • Tagga
  Tagga @smidigare så vi enkelt kan hitta ditt inlägg och dela det på våran facebook, twitter och instagram.
 • Blogginlägg
  Kolla under “Före lansering”.
 • Länka
  Länka direkt till din utbildning. Inte smidigare.se.
 • Delningar
  Försök få dina kursdeltagare att dela din utbildning på deras sociala medier. Detta är den absolut bästa marknadsföringen.

Bonus tips

Erbjudanden
Smidigare uppskattar om webbutbildningen lanseras med ett bra erbjudande. Våra användare älskar riktigt bra erbjudande. Ett lanseringserbjudande kan vara ett nedsatt pris eller personlig coachning, möjligheterna är oändliga. Lanserar du med ett riktigt bra erbjudande så kommer Smidigare marknadsföra din webbutbildning via sociala medier.

Webbutbildning guide

Ta hand om dina kursdeltagare på bästa sätt

Vi på Smidigare vill bygga upp en fantastisk relation mellan kursdeltagaren och instruktören. Vi kommer ständigt bygga ny funktionalitet för att göra det enkelt för båda parter att kommunicera med varandra. I nuläget gör vi det möjligt för deltagaren att ställa frågor till instruktören och recensera utbildningen.

 • Frågor
  Försök svara på frågorna så snabbt som möjligt.
 • Recensioner
  Dina recensioner kommer reflektera värdet dina deltagare fick från utbildningen.
Bonus: Hur du får gratis marknadsföring och hamnar högre upp i rankningen på Smidigare

Du kommer automatiskt att få marknadsföring av Smidigare om din utbildning håller hög kvalite och har kursdeltagare som verkligen älskar utbildningen. Så detta är verkligen det absolut viktigaste. Nedan beskriver jag några saker du kan göra för att få gratis marknadsföring och hamna högre upp i rankningen på Smidigare(Du måste dock ha en bra utbildning).

 • Blogginlägg
  Jag kan inte betona detta mer. Skriv ett blogginlägg och länka till din publicerad webbutbildning
 • Traditionell media
  Berätta om din webbutbildning och plattformen Smidigare hos tidningar och annan traditionell media.

Vi hoppas denna artikel var hjälpsam.
Vi skulle verkligen uppskatta om du delade den här guiden till en vän.

Tack för att du läst och lycka till med din utbildning.

Några frågor?

Skriv till [email protected]